ETERNAL RETURN – ONCE ONLY

‘Eternal Return’ is de naam van een nieuw progressieve ambient rockensemble dat is samengesteld uit een internationaal gezelschap van vijf muzikanten. Zanger-pianist Paul Godwin is een Amerikaan uit Californië die samen met de Venezolaanse synthesizer- en keyboardsspeler Miguel Noya al sinds 1981 deel uitmaakt van de art-rockformatie ‘Dogon’. De drie andere leden van ‘Eternal Return’ zijn gitarist en componist Robert Jürjendal uit Estland, de van de groep ‘Porcupine Tree’ gekende Australische bassist Colin Edwin en de in Venezuela geboren maar in Berlijn woonachtige drummer Miguel Toro.

Het debuutalbum “Once Only” van dit progrockkwintet werd al in oktober 2019 opgenomen in de ‘Famous Gold Watch Studios’ in Berlijn. Ze speelden daarbij zes door de band zelf gecomponeerde nummers in voor deze plaat, althans wat de muziek betreft want alle songteksten werden geschreven door zanger Paul Godwin. Eén en ander is goed voor een muzikale mix van een dik half uur waarin we progressieve rockmuziek, postrock, soundscapes en dreampop krijgen aangeboden door de vijf heren van ‘Eternal Return’.

Om u te laten kennismaken met het werk van deze formatie hebben we twee audiovideo’s aan deze recensie toegevoegd. Het zijn de nummers “The Void” waarop de uit Syrië gevluchte gastmuzikant Milad Khawam op trompet meespeelt en “The Triggering Town” die u daarop kunt beluisteren. Paul Godwin is een zanger met een heel kenmerkend stemgeluid en dat kunnen we op deze plaat het best horen in de wat donker kinkende openingstrack “Nomad” en in het vaak van tempo veranderende slotnummer “The Sky”.

In het midden van deze plaat werd een meer dan 7 minuten durende instrumentale track geplaatst met het nummer “A Medium-Sized Village” en net voor het afsluitende “The Sky” krijgen we nog een wat luider uptemponummer met “The Bottom Of The Pond”. Het is voor ons niet helemaal duidelijk of het album “Once Only” van ‘Eternal Return’ het resultaat van een éénmalig project is geworden of dat het bonte internationale kwintet er in de nabije toekomst nog zal op voortbouwen. ‘Time Will Tell’ is hier volgens ons dan ook een heel toepasselijk gezegde om dit verhaal mee af te sluiten.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: New Dog Records

video